Berichtgeving coronavirus

2-07-2021

In China is in december 2019 het coronavirus uitgebroken. Ondertussen is deze wereldwijd verspreid. In Nederland zijn verschillende instanties bezig de uitbraak van deze infectieziekte te volgen en maatregelen te nemen.

Al onze gezondheidscentra werken conform de NHG richtlijnen en RIVM richtlijnen. Voor actuele informatie over het coronavirus verwijzen we u naar de volgende instanties:

  • Bekijk voor de huidige stand van zaken de website van het RIVM.
  • Op Thuisarts vindt u alle informatie over het coronavirus.
  • Op deze website vindt u eenvoudige informatie over het coronavirus in meerdere talen. 
  • Voor vragen kunt u ook terecht bij het publieksinformatienummer van de overheid 0800 – 1351.

Met al uw zorgvragen kunt u nog steeds bij ons terecht. Heeft u vragen over de aangepaste werkwijze op onze praktijk? Lees meer over contact met uw huisartsenpraktijk en onze maatregelen op deze pagina.

Vaccinatiebewijs in CoronaCheck-app

Wilt u een bewijs van vaccinatie voor reizen of voor toegang tot een evenement of binnenlocatie? Dan kunt u terecht op de website CoronaCheck.nl of de app CoronaCheck op uw smartphone. U kunt daar zelf direct uw vaccinatiebewijs regelen.

Heeft u hulp nodig bij het gebruik van de CoronaCheck website of app? Neemt u dan contact op met de Rijksoverheid. Belt u dan naar 0031-247-247-247. Daar zitten mensen klaar om u te helpen, ook als u zelf geen computer heeft.

Heeft u CoronaCheck.nl geprobeerd, maar is uw vaccinatiebewijs daar niet te vinden? Alleen als u door onze huisartsenpraktijk volledig bent gevaccineerd, verzoeken wij u een e-mail naar uw huisartsenpraktijk te sturen in plaats van telefonisch contact met ons op te nemen. Geef daarbij aan dat u een bewijs van volledige vaccinatie wilt krijgen, omdat dat dit niet is gelukt via CoronaCheck.nl. Vermeld ook uw contactgegevens.

Kijk op de website van de overheid voor meer informatie over wat u zelf kunt doen om aan een vaccinatiebewijs te komen.

Coronatest

Iedereen met klachten kan zich laten testen op het coronavirus. Dit is belangrijk om mogelijke besmetting te voorkomen. Bekijk voor meer informatie de website van het RIVM over testen. U kunt een afspraak maken bij de GGD om u te laten testen via 0800 – 1202 of online via www.coronatest.nl. Verder adviseren wij u het volgende:

  • Blijf thuis waneer u één van de volgende klachten ervaart en laat u testen: verkoudheid, niezen, hoesten, moeilijk ademen, verhoging (tot 38 graden) of koorts (meer dan 38 graden). U hoeft bij deze klachten niet naar de praktijk te bellen. Blijf thuis tot u 24 uur geen klachten heeft. Bel de praktijk indien u steeds zieker wordt of moeilijker ademt. 
  • Bent u ouder dan 70 of heeft u een chronische ziekte? Bel direct onze praktijk als u koorts heeft (meer dan 38 graden) en hoest of moeilijk ademt. We raden u ook aan om uzelf te laten testen. 
  • Meld positieve coronatest. Bent u getest en was de uitslag positief? Meld dit dan aan onze huisartsenpraktijk. Ook als u corona heeft, kunt u nog steeds met uw vragen bij ons terecht. 

Verklaring niet dragen mondkapjes

Vanaf 1 december 2020 is het dragen van mondkapjes niet meer vrijblijvend. Het dragen van een mondkapje is verplicht in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea, restaurants, theaters en ook op onze praktijken.

Voor mensen, die wegens hun beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen, geldt een uitzondering. Een verklaring kan aantonen dat er om medische reden geen mondkapje gedragen kan worden. Deze verklaring kunt u hier printen. Een doktersverklaring kan uw huisarts niet afgeven. Deze verklaringen mogen alleen worden afgegeven door een onafhankelijke arts, conform het algemene beleid. De huisarts kan u wel een uitdraai van het medisch dossier geven.

Toegang tot medisch dossier via Landelijk Schakel Punt (LSP)

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Autoriteit Persoonsgegevens, IGJ en het Openbaar Ministerie hebben toestemming gegeven om huisartsgegevens van meer patiënten te raadplegen. Op deze manier wordt de toenemende druk op huisartsenposten en de spoedeisende hulp verlicht. De toestemming houdt in dat wanneer u geen keuze heeft gemaakt voor het delen van uw dossier met andere zorgverleners zoals bijvoorbeeld de huisartsenpost, u automatisch toestemming verleent. Indien u aangeeft geen toestemming te geven worden uw gegevens uiteraard niet gedeeld. U kunt u toestemming zelf online regelen door deze door te geven aan uw huisartsenpraktijk of via www.volgjezorg.nl. Deze maatregel is van tijdelijke aard vanwege het coronavirus en wordt op termijn weer teruggedraaid.

Gebruik coronamelder

De coronamelder is een notificatieapp van de Rijksoverheid en is overal in het land te gebruiken. Deze app stuurt een notificatie wanneer u 15 minuten of langer bij een positief geteste persoon in de buurt bent geweest. De overheid heeft een landelijke helpdesk opgezet voor vragen over de app en notificaties. De helpdesk is te bereiken via het gratis nummer 0800-1920 van 8:00 tot 20:00 uur. Op www.coronamelder.nl staan antwoorden op veelgestelde vragen.

Corona apps

Diverse organisaties hebben naast de Rijksoverheid apps ontwikkeld om het coronavirus te volgen en mensen te voorzien van de juiste adviezen. Lees meer over deze apps in deze blog.

Hulplijn Rode Kruis

Het Rode Kruis is een Hulplijn gestart voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hebben vanwege quarantaine of thuisisolatie. U kunt deze hulplijn van maandag t/m zondag bereiken van 9:00 tot 21:00 uur op het telefoonnummer 070 - 4455 888.

WHO Health Alert 

De WHO (World Health Organization) heeft een WhatsApp aangemaakt met informatie over het coronavirus. De huidige talen zijn: Engels, Arabisch, Frans en Spaans. Binnenkort zijn er meerdere talen beschikbaar, zoals Chinees en Russisch. De WHO Health Alert is te bereiken door 'hi' te appen naar +41 798 931 892. Het gebruik is gratis.

2-07-2021